skip to Main Content

Miksi ystävänpäivää juhlitaan?

Perjantai, 14. helmikuuta on jälleen ystävänpäivä, päivä, joka on omistettu rakastavaisille.

Miten varhaisen kristityn marttyyrin nimi liitettiin päivään, jota nettisivut ja kaupan ikkunat kaikkialla käyttävät kasvattamaan myyntiä ja saamaan voittoa? Mitä (jos mitään) sillä on tekemistä romanttisen rakkauden kanssa?

Muutamat erilaiset ja vastakkaiset tarinat ovat olemassa ja ne saattavat viitata eri ihmisiin mutta luultavammin ne viittaavat samaan henkilöön. Yksi tarinoista kertoo papista, joka uskalsi olla tottelematta  Claudius II:sta, roomalaista keisaria, ja vihki kristittyjä pariskuntia salaa, jotta miehet voisivat välttää asevelvollisuutta aikana, jolloin valtakunta tarvitsi lisää sotilaita. Muistutuksena miehille heidän valoistaan ja Jumalan rakkaudesta, Valentinus antoi heille sydämiä, jotka oli leikattu pergamenttipaperista.

Toiset tarinat Valentinuksesta (joka tulee valens-sanasta [vahva, arvollinen, terve]) kertovat, että hän oli pappi Roomassa tai piispa Umbriassa (Keski-Italiassa) ja että hänet määrättiin kotiarestiin Asterius-nimisen tuomarin toimesta. Vastauksena Valentinuksen yrityksiin vakuuttaa hänelle, että Jeesus oli Jumalan poika, tuomari toi adoptoidun tyttärensä, joka oli sokea ja kuuro, vankinsa luo ja haastoi häntä osoittamaan Jumalan todellisuuden parantamalla hänet. Valentinus rukoili tytön puolesta, asetti kätensä hänen silmilleen ja hän parani.

Valentinus kehotti sitten tuomaria, joka oli syvästi vaikuttunut siitä, mitä oli nähnyt, tyhjentämään talonsa kaikista epäjumalista, paastoamaan kolmen päivän ajan ja ottamaan kasteen. Tuomari totteli, vapautti kaikki alaisuudessaan olevat kristityt vangit ja otti kasteen yhdessä neljänkymmenen neljän hengen kanssa kotitaloudestaan.

Valentinukseltasi

Valentinus jatkoi evankeliointia ja näin ollen hänet vangittiin jälleen ja tuotiin Caludius II:n, Rooman keisarin, eteen. Tämä ihaili ensin vankiaan. Mutta kun Valentinus yritti taivuttaa häntä kääntymään kristinuskoon, keisari käski hänet kieltämään uskonsa tai tämä hakattaisiin nuijilla ja mestattaisiin. Valentinus kieltäytyi ja näin hänet teloitettiin 14. helmikuuta, 269. Mutta sitä ennen hän kirjoitti viestin Asteriuksen tyttärelle ja allekirjoitti sen sanoilla ‘Valentinukseltasi’, mikä on nykyisten romanttisten viestien alkuperä.

Englannin kuningas Rikhard II:n ja Böömin Annen kihlauksen ensimmäisenä  vuosipäivänä (jolloin molemmat olivat vasta 14), Geoffrey Chaucer, 1300-luvun englantilainen, joka tunnetaan Canterburyn tarinoiden kirjoittajana, kirjoitti runon, joka yhdisti kihlauspäivän ystävänpäivään:

Sillä tämä oli pyhän Valentinuksen päivä, jolloin jokainen lintu tulee sinne valitsemaan parinsa.

Helmikuun puoliväliä pidettiin luonnollisen pesimisajan alkuna, joka Chaucerista lähtien on liitetty Valentinuksen romanssiin.

Avioliittoviikko

Tämä viikko, joka päättyy ystävänpäivään, on valittu yhä useammassa maassa Avioliittoviikoksi, viikoksi, jolloin avioliitolle annetaan erityistä huomiota.

Ystäväni Richard Kane, Avioliittoviikon perustaja, sanoo usein seuraavasti: ‘Jos olet niin onnekas, että olet avioliitossa, sinun täytyy huolehtia liitostasi.’ Hän huomauttaa, että miehet tiedostavat autojensa huollon, korjausten tekemisen ja säännöllisten tarkistusten tärkeyden. Miksi sen pitäisi olla tärkeämpää kuin ‘avioliittohuollon’? Joitakin vuosia sitten Richard seisoi kassajonossa kodinkunnostuskaupassa ja seurasi, kuinka pariskunnat ostivat kalliita tavaroita kotiensa kohentamiseksi. Kuinka paljon nämä pariskunnat käyttävät avioliittojensa parantamiseksi? hän ihmetteli. 

Tämä ajatus sai Richardin ja hänen vaimonsa Marian aloittamaan ajatuksen vuosittaisesta Avioliittoviikosta, ajasta, jolloin sanotaan ‘Herätys! Avioliitto on mahtava ajatus’. Niille, jotka ovat naimisissa viikko on aika muistella, miksi he rakastuivat. Hän on vakuuttunut siitä, että avioliitto on loistava instituutio, jota koko yhteiskunnan tulee juhlia. Hän sanoo, että koska terve avioliitto on taito, meidän tulisi kaikkien oppia uusia taitoja, jotka tekevät hyvistä avioliitoistamme todella hyviä. Todella hyvän avioliiton voi oppia, hän painottaa; samaan tapaan kuin ihminen voi oppia lukemaan kirjaa tai ajamaan autoa. 

Terve avioliitto luo vakautta ja turvallisuutta pariskunnille (sekä paljon hauskuutta ja naurua), Richard lisää. Avioliitto antaa pariskunnille vakauden bonuksen, joka on vaikea sivuuttaa. Hengelliseltä, fyysiseltä, taloudelliselta ja tilastolliselta näkökulmalta avioliitto tarjoaa parhaan mahdollisen ympäristön terveen suhteen kehittymiseksi. Toisin sanoen, hän väittää, että se on paras valinta, jonka pariskunta voi tehdä.

Tällä viikolla Euroopassa on tuhansia paikallisia tapahtumia baareissa, ravintoloissa,yhteisötaloissa ja kirkoissa, joissa juhlitaan avioliittoa ja koulutetaan pariskuntia kehittämään avioliittoaan. Tietoa Avioliittoviikon tapahtumista eri maissa voi saada Marriage Week International nettisivuilta.

Sillä aikaa, tässä ehdotus tälle viikolle:

  1. kertokaa, kuinka arvostatte toisianne;
  2. muistelkaa, mikä sai teidät rakastumaan;
  3. miettikää, mikä tekee suhteestanne erityisen?

Jeff Fountain

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com